FREEBIE: Bill Payment Checklist

Hi Assalamualaikum!

Sekarang ni tengah rajin buat banyak Printables. Sejak - sejak ada Personal Planner sendiri ni, memang kerja aku asik buat printables jela. Niat nak buat tu memang ada, tapi sebab tak berapa nak kreatif, jadi hasil dia memang tak sama dengan apa yang diimpikan.  Tapi boleh la kan daripada tak ada.

Sekarang ni dah September, insyaAllah sebelum tahun depan dan boleh pindah masuk rumah baru sendiri. Rumah sendiri ni yang aku suka ni, tak sabar nak decorate macam-macam. Dah alang-alang nak masuk rumah ni aku dah siap pun buat Home Management Binder. Yang ni nanti aku reveal, sebab banyak printables dah siap tapi belum print lagi. Yang penting bajet murah je sebab recycle je bahan-bahan yang ada.

So hari ni aku nak bagi printable percuma! Dengar tak orang-orang kampung, percuma ni. Bill payment checklist ni fungsi dia nak memudahkan orang-orang OCD dan spesis yang berdekatan macam aku ni untuk keep track semua bil-bil yang kita dah bayar. Juga sebagai reminder senang nak cek bil apa yang belum bayar. Tak ada la nanti terlupa nak bayar bil Astro, tau-tau je dah kena potong. Sadis.


Format file ni ialah A4 size (borderless). Waktu nak print tu pilih la format ni so nanti cantik je hasil dia tak ada border putih kat tepi. Just ngam-ngam je saiz dia. Tapi kalau korang nak print saiz lain pun boleh. Ikut pilihan masing-masing.

Link untuk download:


Okay selamat berhujung minggu! (untuk Johor, Terengganu dan Kelantan) hihi.

Bye!

Checklist barang keperluan baby.

Hi Assalamualaikum!

Sekarang ni aku laki bini tengah pening kepala fikir pasal persiapan barang baby. Nak beli apa, kat mana nak beli, apa yang patut beli, apa yang tak patut beli. Adoi macam nak pecah kepala. Banyak jugak dah google checklist - checklist semua. Banyak jugak aku survey apa yang betul - betul kena beli. Ada yang tak perlu pun takpe.

So, kat bawah ni aku dah list apa yang patut dibeli. Boleh guna untuk rujukan akan datang kot-kot laptop kena hantar repair tanpa sempat backup ke ohoi mintak dijauhkan. Menangis kalau semua file dalam laptop ni hilang.

Disebabkan aku ni ada OCD, semua benda aku nak buat bagi perfect dah cantik. Nanti tinggal print siap - siap untuk senang nak refer. Yang ni untuk persediaan nak pergi hospital waktu nak bersalin. Agak-agak dah 8 bulan tu dah kena pack siap - siap letak dalam kereta.


Gigih kan aku buat list ni kat photoshop. Terlebih rajin sungguh. Kerja yang patut buat malas nak buat, kerja - kerja macam ni suka pulak buat. Yang ni baru untuk pergi hospital. Bawah ni pulak list barang - barang baby lepas lahir ke dunia.
Untuk clothing tu worst case tu yang sampai 10 pasang baju siang 10 pasang baju malam. Sebenarnya tak tahu sangat berapa banyak nak kena beli. Lepas tu semua nak kena beli size newborn ke atau patut beli separuh tu besar sikit. Budget untuk baju ni aku based on harga kat Anakku kat JPO. Hari tu kitorang dah beli sikit, sepasang baju boleh dapat RM20 sebab banyak discount. Nak beli baju ni pun masalah jugak untuk aku sebab aku dah scan 3D/4D tapi tak nampak jantina apa. I iz sad. Geram je tengok baju baby girl cecantik. Nak beli tapi kang buatnya keluar baby boy, kecelaruan identiti pulak anak aku nanti haha.
Untuk grooming dah aim dah Grooming Set Tommie Tippee. Tu laki aku yang aim sebenarnya bukan aku, aku cakap beli satu-satu je murah sikit tapi dia kata nehi!, jadi nanti kena la pre-order set Tommie Tippee ni. Setakat ni aku jumpa RM85 kat BabiesMall, ada siapa-siapa tahu mana boleh dapat lagi murah tak? Sebab aku kan cheapskate lololol.

Untuk travel, aku tak beli stroller. Sebab macam tak guna sangat. Kot? Nak suruh laki aku dukung je bagi exercise sikit. Tapi car seat memang penting sebab nanti banyak nak kena travel berdua je dengan baby. Baby cot ada 3 kehkeh banyak. Sebab nak letak kat rumah sendiri, rumah mak aku, dengan rumah mak mertua. Ni penting ni sebab kalau tak ada baby cot nanti bangun pagi kang terpenyek anak kat tengah-tengah.
Untuk feeding, memang dah pakat dengan husband nak guna Medela Freestyle. Banyak review best. Harga pun best tapi kami dah start menabung dari sekarang, walaupun lama lagi nak guna. Untuk storage guna Autumnz, dapat murah kalau beli kat One Baby World. Botol susu pulak nak try guna Avent, ingat nak beli 1 botol dulu tengok baby sesuai ke tak, tapi harga untuk sebotol pun dah mahal gila, baiklah beli set terus kan. Dapat 4 botol, dapat puting dengan berus cuci botol tu. 

Preparation untuk berpantang pun satu lagi masalah untuk aku. Aku ni dah la jenis payah telan ubat. Ubat doktor pun selalu skip ini kan lagi jamu. Tapi nak beli jugak Set Selapan Air Mancur tu, nanti mak aku marah kalau tak makan jamu. Tapi ni konon-konon jela beli. Makan ke tidak yang tu tak penting haha. Loose items Tanamera tu nak beli VCO, Brown Formulation Soap, Herbal Feminine Wash dengan Herbal Bath. Tapi sekarang aku dah try guna VCO dengan sabun tu. Dua-dua memang best. Terpengaruh beli VCO Tanamera ni sebab banyak review cakap boleh kurangkan atau takde langsung koyak time bersalin. Sabun tu pun ramai review cakap memang berkesan jadi aku sebagai seorang yang mudah terpengaruh ni haruslah beli! Set Herbanika Nona roguy pun nak beli jugak (semua salah blogger yang buat review) sebab review cakap memang boleh kurus balik kekeke.

Banyak gilaaaa kannnnn? Menangis tengok total cost tu. Ni aku kira budget untuk worst case scenario la. Eceh dah macam apa siap nak worst case scenario bagai hikhik. Jadi kena menabung lebih kurang 7k untuk sambut baby. Kan best kalau aku ni artis, mesti semua orang nak sponsor hahaha berangan kau Nadia!


Okay itu sahaja. Thank you for reading this entry!

DIY Personal Organizer / Planner

Hi Assalamualaikum.

Lamanya dah tak update blog kan. Blog dah berwajah baru sikit. Sikit jela tapi hihi. Hari ni nak cerita pasal organizer / planner. Dia selalu kalau orang yang OCD macam aku mesti ada organizer ni. Aku ni memang dah lama sangat teringin nak pakai organizer sebenar. Selama ni pakai kat hp je. 

Tapi organizer ni mahal tau. Kalau kat Kinokuniya tu mau cecah beratus - ratus. Erm macam tak mampu je kan. Kalau masa 2013 aku pakai organizer yang memang betul - betul DIY (potong fail yang keras tu jadi saiz A5, balut guna wrapping paper untuk binder dan design & print refills), tahun ni aku DIY dia punya refills je. Gigih tau print sehelai - sehelai lepas tu gunting satu - satu nak bagi sama saiz, lepas tu tebuk sehelai - sehelai jugak.


Ini la hasil dia. Cover / Biner ni aku beli kat Jusco. Semua Jusco ada. Harga asal RM89.90 then dapat diskaun 50%. Tapi sebenarnya aku nak cover dia yang pink tu je, refills dia aku tak nak sebab aku nak customize sendiri.

Macam mana nak customize refills ni? Senang je. Mula - mula korang kena la plan dulu apa tab yang korang nak dalam organizer korang. Macam aku cuma ada 3 tabs je iaitu Planner, Notes dan Activities. Ada orang letak Recipe, Contact, Bill Record dan macam - macam lagi. Ikut kreativiti dan keperluan masing - masing.

Bahan - bahan yang diperlukan adalah;

1) Kertas A4
2) Gunting
3) Puncher
4) Printer dan ink yang banyak sebab nak print beratus helai kertas
5) Adobe Photoshop untuk design
6) Binder (Beli / DIY)

Dah cukup semua bahan sila la mula design refills korang guna Photoshop. Ada orang guna Excel, tapi aku tak reti. Kalau takde Photoshop guna Words pun boleh la tapi kena jadi lebih kreatif. Ini contoh design (inspired by many people) aku;


Yang ni cover page organizer aku, hasil bila dah print ni jadi macam gambar first tadi. Kualiti biasa - biasa je sebab takde Laser Printer.



Aku dah siap tulis semua tarikh kat setiap page, jadi masa nak print tu memang leceh gila la kan nak kena edit semua tarikh. Kalau nak senang korang biarkan je kosong tak payah letak tarikh, boleh tulis secara manual. Pastu aku print saiz kecil, bukan A4 bukan A5 aku pun tak tahu ni saiz apa jadi sebelum print aku dah potong semua kertas A4 siap - siap lepas tu setup kat printer paper size ni. Boleh ukur guna pembaris la berapa panjang dengan lebar refills korang.

Kalau nak beli binder tu kena pastikan rings dia boleh buka, kang main beli je tak tengok dalam kang tak boleh buka pula refills yang sedia ada. Tak best la kan tak boleh customize sendiri. Then kalau binder yang korang beli tu rings dia ada 2 je korang boleh guna puncher yang biasa tu, kalau ada 4 atau 6 atau 8 tu korang kena beli puncher yang untuk tebuk 1 lubang tu je, pastu korang kena tebuk satu - satu la lubang tu sampai sakit tangan hihi.

Yang rasa macam dah nak tengah tahun baru nak buat organizer tu jangan risau, korang start la dari bulan berapa yang korang nak, takde masalah pun. Sebenarnya susah tau nak cari blog orang Malaysia yang DIY organizer / planner ni. Kalau mat saleh ramai, tapi susah sikit la nak ikut sebab banyak barang yang diorang guna tak ada kat Malaysia. 

Ok la itu sahaja, thanks sudi baca.