Akad nikah dan sanding dalam hari yang sama.

Hi Assalamualaikum!

Seperti yang korang sedia maklum, aku ni nikah dan sanding dalam hari yang sama. Aku sebenarnya memang nak kahwin simple-simple je. Mula-mula lagi la aku bagi idea kat parents nak nikah dan doa selamat je hihi tak nak sanding-sanding ni. Konon-konon nak macam orang putih la 100 orang je datang. Gitewww. Tapi of course la mendapat bantahan teruk dari orang-orang sekeliling. Anak perempuan sorang la, anak bongsu la.

Lagipun aku kan duduk kat Kerteh, family kat Johor. Memang susah sangat aku nak prepare apa-apa untuk wedding. Lepas tu aku tak dapat cuti lepas kahwin, aku dapat cuti 3 hari je sebelum kahwin sebab 1 Mei Hari Buruh, 2 Mei aku apply cuti, 3 Mei sebab Terengganu memang cuti hari Jumaat, 4 Mei kahwin dan sepatutnya 5 Mei tu kena masuk office dah tapi nasib baik lah time tu PRU13 jadi dapatlah rehat beberapa jam sebelum kerja balik 6 Mei. Tu yang dapat idea nak buat nikah dan sanding serentak tu, sebab aku memang tak kan sempat nak buat apa-apa kalau nikah 3 Mei. Kau tahu tak aku fitting baju nikah pun malam sebelum hari nikah tu. Sobs. 

Jadinya aku nak share tentatif masa 4 Mei tu untuk korang yang nak nikah dan sanding pada hari yang sama tapi tak tau macam mana nak plan dan takut kelam kabut.
7:30 - 9:00 am - Makeup untuk nikah. Lepas Subuh terus mandi tau.
9:15 am - Pengantin lelaki sampai rumah. Pengantin, saksi, wali setelkan borang nikah.
9:30 am - Nikah. Lepas tu ambil-ambil gambar sikit dan terus keluar rumah pergi outdoor shoot.
12:00 pm - Dah siap outdoor shoot untuk nikah, aku cuci makeup balik untuk makeup sanding pulak. Time ni rasa macam noob gila sebab aku kan tak pernah makeup, lepas tu nak cuci pun takde makeup remover, habis semua sabun aku guna nak hilangkan makeup haha.
12:30 pm - Makeup untuk sanding pulak. Macam aku tak payah tukar baju sebab guna baju yang sama, kalau korang guna baju lain tukar jela sekali. Bukan lama pun tukar baju.
2:00 pm - Rombongan pengantin lelaki sampai. Kitorang ambil gambar sikit kat pelamin lepas tu terus makan beradab. Tak ada sesi renjis merenjis sebab kitorang tak nak.
2:30 - 4:00 pm - Makan beradab dan layan tetamu. Lepas tu sambung ambil gambar dengan kawan - kawan.
4:00 pm - Pergi outdoor shoot untuk sanding pulak.
5:00 pm - Outdoor shoot selesai lalu hujan turun dengan meriahnya.

Itu sahaja. Tak ada la kelam kabut pun sebenarnya. Senang je. Tak payah fikir nak kemas rumah banyak kali. Tapi yang ni versi tak ada marhaban, baca yasin atau khatam quran la. Kalau ada yang tu susah sikit kot nak buat nikah dan sanding hari yang sama.

Hope it helps!

Tips : Majlis Kahwin Sederhana

Hi Assalamualaikum!

Hari ni aku nak bagi tips wedding preparation yang sederhana. Sesuai diguna pakai untuk bakal pengantin yang nak jimat or dengan kata lain kedekut macam aku. Wedding aku simple je, semua benda simple.

Wedding Quotation boleh download di link ni --->>> http://bit.ly/nadiahelena

1. Majlis 2 dalam 1 
Ini adalah cara yang paling senang sekali nak jimat; iaitu buat majlis nikah dan bersanding pada hari yang sama. Contohnya macam aku nikah pagi, petangnya terus majlis sanding. Kat sini dah nampak dah korang akan jimat masa - tetamu, jiran tetangga, saudara mara tak perlu berulang alik untuk majlis yang berlainan, jimat tenaga - ahli rewang tak perlu kemas banyak kali, jimat baju - sebab baju nikah dan sanding aku adalah baju yang sama, jimat duit - sebab guna satu baju je hehe.


2. DIY - Hantaran, Hand Bouquet


Buat hantaran dan hand bouquet sendiri. Ala tak susah mana pun sebenarnya buat hantaran tu, cuma nak dengan tak nak je. Hand bouquet lagi la senang sangat-sangat. Sebab kos untuk buat satu hantaran selalunya ~ RM100, hand bouquet pun boleh tahan mahal juga. And disebabkan bunga-bunga mati untuk hias hantaran pun mahal, aku guna crepe paper je untuk buat sendiri. Tak tahu macam mana nak buat? Tanya Google. Memang sangat - sangat menjimatkan sebab satu gulung crepe paper cuma RM5 dan dawai putih cuma RM1.20 dan korang boleh dapat 50 kuntum bunga. 


Bunga untuk hand bouquet ni aku guna bunga span, sejambak ada 10 kuntum bunga ros saiz kecil berharga RM10. Aku beli 2 jambak, lepas tu holder dia tu aku guna batang crepe paper. Riben plastik oren dan putih berharga RM1 untuk setiap satu, kain untuk balut holder tu kain lebih untuk balut gabus hantaran. Bunga span ni cantik tau sebab memang nampak macam bunga hidup.


3. Kad Kahwin / Bunting
Kad kahwin kami pula berharga RM0.30 sekeping sebab kami pilih kad yang betul - betul sekeping je. Yang ni bagi aku kalau buat kad mahal - mahal sangat la tak berbaloi sebab ke tong sampah jua perginya. Lepas tu korang paksa la tokey kedai bagi korang free bunting, satu bunting je pun dah okay sebab kalau buat bunting tu kos dalam puluh - puluh ringgit juga tau. 


Bunting ni aku design sendiri, then bagi kat kedai kad tadi tu untuk diorang print. Simple sangat bunting ni sampai ramai complain kenapa tak ada gambar. Well, kami laki bini tak berkenan kot dengan bunting yang ada gambar sendiri. Eh kami punya majlis kami punya suka ah!


4. Kanopi / Dewan
Mula - mula nak buat event kat dewan sebab tak nak sepahkan rumah, last - last buat kat rumah jugak sebab dewan penuh. Kat tempat aku satu kanopi dalam RM220 siap kain hiasan, meja dan kerusi. Atas meja pun kosong je sebab nak jimat hehe cuma ada kerepek, kek span dan sebagainya haha.


5. Makanan
Cara nak jimatkan kos untuk makanan - rewang! Yang ni aku tak pasti sangat kos nya berapa sebab family yang uruskan cuma yang aku tau boleh jimat dalam RM2000 dari harga catering. Duduk rumah taman / kampung mesti ada geng kendarat / rewang kan? Apa lagi guna la khidmat mereka sebaik mungkin.


6. Cake
Macam mana nak cake yang cantik tapi murah? Macam ni, bagi design kek yang korang berkenan kat baker, lepas tu cakap nak nak sebiji sejiban macam tu tapi tak nak fondant. Taraaa! dapat la kek seperti hotel bintang lima tapi harga kaki lima.


Kek aku diinspirasikan dari kek Anggerik Weddings ni. Kek ni cantik gila nak menangis tengok. Aku bagi design ni la kat baker tu, cakap nak kek macam ni tapi guna buttercream lepas tu susun bertingkek - tingkek macam dalam gambar bawah sebelah kanan. Hasil dia jadi la begini, total harga - RM180 untuk sebiji kek dan 30 biji cupcakes.


7. Baju dan pelamin
Nak tahu tak jumlah harga pelamin + sepasang baju (kain beli sendiri) + veil + shawl + tirai + hiasan dan kain makan berdamai = RM1400 sahaja sekian terima kasih. Hehe macam mana aku boleh dapat murah cenggini ek?

Sebab pelamin dan baju aku simple sangat. Idea dicuri dari sini,

Ni bukan aku ye.
Baju kurung modern + lace + beads + shawl + veil aku berharga RM200. Dah macam harga baju raya je kan haha baju aku tu tak nampak macam baju pengantin pun, baju tetamu lagi vogue kot. Nak beli sampin macam ni juga mula - mula sekali akak kat Jakel bagitau harga dia terus cancel. RM1800 KAU SAMPIN JE KOT! So kami beli sampin biasa biasa je harga mampu milik. Upah jahit baju melayu lelaki RM100.


Rasanya itu jela penjimatan yang berjaya aku lakukan sepanjang majlis hari tu. Memang jimat sampai aku ada dalam RM3000 baki duit hantaran. Bagi aku kalau korang ada duit banyak sampai dah tak tau nak buat apa korang boleh la buat majlis macam dalam Raikan Cinta tu, tapi kalau sampai buat loan semata-mata nak majlis grand lupakan jela. Sebab lepas kahwin lagi banyak benda nak fikir - nak masuh rumah baru, barang - barang dalam rumah etc etc.


Thank you for reading this entry and see you in the next post!

Review : DEES Photography

Hi Assalamualaikum!

Hari ni nak review pasal my wedding photographer that is DEES Photography! Actually, tak kenal pun siapa Dees ni, saya kenal GI Photoshoot, CST, and Ministry of Moment jeeee tu pun sebab diorang shoot retis hehehe. 

Bila husband suruh survey photographer je terus hilang mood, malas lah, mahal la, tak cantik la. Biasa la kan perempuan, semua nak perfect je. Lagi sebulan nak kahwin pun kitorang still tak ada photographer. Last-last husband sendiri yang survey photographer hehe. Time ni la dia jumpa portfolio Dees ni, dia tunjuk kat saya tapi saya tak berkenan sebab mahallll saya kalau boleh nak yang harga RM1,000 je dan boleh cover untuk 3 events haha gila kedekut.

Tapi lama-lama bila kena pujuk dan marah saya mengalah la jugak, ikut awak la suami. Saya malas nak fikir kekeke. Yang saya tahu Dees ni photographer untuk kakak Hanis Zalikha jugak. Dan inilah hasilnya.

The hand bouquet. Guna bunga span sebab hasil dia sebiji macam fresh flower dan dijamin tak akan layu!

 Saya suka gambar ni sebab ala-ala soft pastel.


 Gift for him. Theme - Light Blue. Hantaran ni buat sendiri dalam masa 2 hari. Tapiiii bunga bunga tu memang tak la sebulan jugak nak siapkan sampai ala-ala kadar je saya buat. Boring kot haha.

Gift for her. Actually nak theme color peach but then susah gila nak cari crepe paper color peach, riben color peach. Last-last saya campur je dua-dua warna. Puas hati. Oh ye dalam bekas kaca tu telekung Bella Ammara.


 The Cake! Suka suka suka. Sebab warna pastel lepas tu memang sama dengan apa yang saya request kat baker ni. Dah la deal guna facebook je main tunjuk tunjuk gambar nak cenggini nak cenggitu. Dah la cerewet plak tu aku ni nak yang cantik tapi nak murah. Puas hati sebab cantik dan murah. Rasa dia tak tau sebab tak rasa pun haha.

Okay bye pengantin nak pergi outdoor. Gambar outdoor banyak tapi tak nak upload sebab saya tak suka muka saya kena mekapppp huwaaa macam hantu. Kalau tengok gambar kat atas ni pun semua yang jauh jauh punya hehe bagi orang tak nampak sangat muka kena mekap saya. Lepas ni tak nak mekap lagi dah tak sukaa.


What I like about DEES Photography?
★ Service tip top lagi lagi time outdoor kitorang jadi penumpang je naik kereta photographer. Patutnya kitorang la yang bawak dia!
★ Gambar cantik sangat tak payah edit dah cantik. Gambar-gambar ni semua tak edit tau!
★ Reasonable price. Nak tau harga pakej saya sila pm. Hehe.
★ Sporting. Cakap je nak outdoor kat mana. Lautan api sanggup dia renangi.
★ Wedding album simple and nice. Selalu wedding album gambar mesti collage satu page kan? DEES tak, paling banyak pun 4 gambar dalam satu page.


Okay macam mana nak tengok portfolio DEES ni?
★ deesphoto_dp@yahoo.com
★ 012-399 0907 (Efendy)


Thank you for reading this entry and see you in the next post!